Selecteer een pagina

© thinkstock.

Je hebt het misschien horen zeggen van de buren: in je wijk is onlangs ingebroken. Dan ga je je zorgen maken, en wellicht is dat ook terecht. Bepaalde wijken zijn immers meer geliefd bij inbrekers dan andere. Marlijn Peeters van de Universiteit Gent doctoreert met een onderzoek waarbij ze nagaat waar het droomhuis van de inbreker ligt. Ze onderzocht daarvoor 1.551 Gentse woningen in 151 verschillende buurten, meldt De Standaard. Peeters benadrukt dat in de strijd tegen woninginbraken toezicht belangrijker is dan toegankelijkheid. Maar ook dat zelfs een likje verf het risico op inbraak kan verminderen. Hieronder 7 tips om je woning onaantrekkelijk te maken voor lieden die op je bezittingen uit zijn.

1. Hou je haag in de gaten
Met een te lage of te hoge haag stijgt het risico op inbraak. Hou je haag op een gemiddelde hoogte. Dat zorgt ervoor dat je huis nog goed zichtbaar is, zodat er sociale controle mogelijk is. Tegelijk is je woning op die manier niet al te vlot toegankelijk. “Hoge heggen rond een woning, die weliswaar de woning minder toegankelijk maken, belemmeren het zicht en verhogen zo de kans op inbraak”, weet Peeters.
2. Laat je auto op de oprit staan
Woningen met een oprit blijken aantrekkelijk voor inbrekers. Bij dergelijke woningen is het makkelijk te zien of er bewoners of buren thuis zijn. Als je wagen op de oprit staat, zijn ze gealarmeerd.
3. Zorg voor inkijk
Je mag het dan ongemakkelijk vinden dat de buren binnenkijken, maar ze zijn wel de ideale afschrikkers voor inbrekers. Hoe meer buren je hebt en hoe makkelijker die kunnen gluren, hoe minder aantrekkelijk je woning is voor inbrekers. “De kans op inbraak is lager als aangrenzende huizen zichtbaar zijn”, zegt Peeters.
4. Lekker ingesloten
Het hoogste risico op inbraak ligt bij vrijstaande woningen. Bij rijhuizen en appartementen is er meer toezicht en zijn er minder mogelijkheden om in te breken. Appartementen in hoogbouw vormen een opmerkelijke uitzondering op die regel. Daar wordt net meer ingebroken omdat ze anoniemer en toegankelijker zijn. Het is er ook minder duidelijk wie wel en niet in het gebouw hoort, wat de sociale controle en het toezicht bemoeilijkt.
5. Leve de doodlopende straat
Straten met zijstraten en grotere straten zijn aantrekkelijker voor inbrekers. In doodlopende straten wordt minder ingebroken. Ook hier speelt de sociale controle een rol. In een doodlopende straat is het minder druk en wordt een vreemde snuiter sneller opgemerkt.
6. Kies een residentiële wijk
In buurten met veel handelszaken wordt meer ingebroken dan in residentiële wijken. Meer specifiek zijn straten met kantoren, sportfaciliteiten en wijken met hotels meer gegeerd bij inbrekers. De verklaring? Die straten worden drukker bezocht, ook door mensen met slechte bedoelingen.
7. Hou het netjes
Inbrekers zijn niet tuk op goed onderhouden huizen en straten. Ruim dus je afval op en geef je ramen een likje verf. “Een woning die netjes onderhouden is, straalt uit dat het minder gemakkelijk is om er binnen te komen”, weet Peeters.
bron: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2729059/2016/06/09/Dit-zijn-de-7-dingen-die-bepalen-of-inbreker-voor-jouw-huis-kiest.dhtml